Barbie småskaliga sömnadstips

posted in: Okategoriserade | 0

Barbies målarkläderALLMÄNNA TIPS

Inledning
Barbie lever i en värld där allting är i 1/6 skala i förhållande till vår. Det betyder att när du väljer material och föremål att skapa saker av måste du tänka till lite. Till exempel våra smalrandiga, så kallade kadettrandiga tyger blir med ens ett bredrandigt plagg på Barbies tunna kropp. Sömmar och andra fogar kan lätt bli bulsiga och klumpiga om man inte finner ett bra sätt att foga samman. Men med lite tålamod och god syn kan det bli ett riktigt nöje som blir svårt att sluta med när man väl börjat för det ger ganska snabbt och läckert resultat med lite tur.
Själv är jag inte speciellt pillig, ganska händig men inte så finmotoriskt begåvad så många trassel har jag släppt i papperskorgen det erkänner jag. Envishet är dock en god egenskap och man har ju gärna en vision om hur himla snyggt det kommer att bli. Sägas ska kanske att jag är mycket god vän med min symaskin, handsömnad däremot fungerar inte alls. Därför sys så gott som alla sömmar i mina mönster på maskin. Och det finns tricks att ta till när fingerfärdigheten inte riktigt räcker till.

Tygval
När du väljer tyg till Barbies kläder ska du försöka omvandla till smått i tankarna. För att få snyggast plagg ska tyget du väljer vara vävt av trådar som är endast 1/6 så tjocka som i det tyg du ska försöka efterlikna. Tyget borde också ha sex gånger bättre fall än ett tyg i naturlig storlek. Till skjortor och blusar rekommenderar jag tyger i tjocklek som en urtvättad tygnäsduk. De har dessutom fördelen att de finns i otaliga mönster. Från stora rutor till mindre och riktigt små. Till exempel Barbies kökshanddukar är perfekta att sy av min morfars gamla näsdukar. Till jeans och arbetsbyxor kan man använda välmanglade bordstabletter av tunnare modell och struktur. Då många av mina mönster är av jordnära karaktär har det blivit naturligt för mig att välja bomull eller lin i plaggen. Väljer du andra material att sy i kan det bli svårare Interiör Barbies hem4att få skarpa veck när du pressar och därmed blir arbetet lite svårare. Till exempel tunna sidentyger har ofta det rätta fallet för Barbie med uppför sig betydligt slinkigare när man arbetar med det.

Ekonomi i att sy i smått
Troligtvis behöver du inte köpa mycket nya tyger till Barbies kläder. Det mesta finns omkring dig redan idag för det går också åt så väldigt små bitar. Det räcker gott med en ensam gammal strumpa för att göra en tröja, din avlagda t-shirt, en gammal näsduk blir en snygg skjorta, ja, möjligheterna är obegränsade. Det du också ska vara vaken på är detaljer.Små snörstumpar som blir olika skärp, pärlor som kan bli knappar med mera. Kort sagt kan man säga att det går att få till det bästa av den allra värsta lilla tygsnutt.

Sy rationellt
Det är nästan omöjligt att vändsy ett så pass litet plagg. Du kan vändsy vissa partier men så fastnar du ändå slutligen i till exempel en ärm. Därför syr jag egentligen färdigt allt innan jag slutligen syr ihop plagget med en enda söm eller eventuellt två. När det gäller plagg med blixtlås börjar jag alltid med det. Det blir svårare och svårare att komma åt ju längre du kommer i sömnaden. Byxor avslutas alltid med att benen sys ihop, Interiör Barbies hem3oftast hela innerbenssömmen i en enda söm. Före det måste alla detaljer vara färdigsydda på byxorna. I vissa byxor kan jag sy en söm i linningen allra sist och det fungerar med lite tålamod och pill. Pressarfoten får nämligen precis plats inuti byxan vid midjan. Blusar, skjortor och andra överdelar avslutas i princip med att ärmsöm och sidsöm sys ihop i en enda söm, från manchett till midja och då ska alla detaljer redan vara klara utom möjligtvis knappar.

Några grundtips vid sömnad i smått
Börja alltid med att zickzacka alla tygdelar i tråd med tygets kulört. Du har inte ”råd” att låta någon liten tillklippt del ätas upp av frans och fnas. Allt blir så mycket mer lätthanterligt och tåligt om du gör så och skulle någon söm bli fel när du sedan börjar sy ihop kan du sprätta utan risk. Undantaget är kragar och kragstånd som du inte behöver zickzacka i förväg då sömsmånerna senare kommer att klippas ned till ett minimum. Att zickzacka kanterna behövs oftast inte på tunnare stretchtyger, det är snarare en fördel att inte göra det eftersom det töjer sig när du zickzackar och blir svårare att få ihop snyggt sedan.

Stygnlängd
När du syr smått är det viktigt att framförallt de sömmar som syns sys med kort stygnlängd. Även sömmarna Interiör Barbies hem1ska ju vara i 1/6 skala. Vid ihopsömnad av plagg rekommenderar jag att sy med korta stygn vilket ger snyggare rundningar i till exempel halsringning eller grensöm. Också zickzacken inuti plagg syr jag alltid med både kort och smal zickzack, för även om dessa sömmar inte syns utanpå skulle det bli alldeles för klumpigt med större zickzack här.

Knäppning
Ibland förenklar jag mina plagg annars skulle det se alldeles för klumpigt ut. Vissa blixtlåsplagg dras till exempel över huvudet, det skulle inte se bra ut med ett delbart blixtlås som har en stor klump nedtill. Knäppta skjortknappar görs enkelt så att man syr ihop plagget punktvis för hand. Framtill görs en knut av tråd som får föreställa en knapp. Fortsätt knapp för knapp upp mot halsen. ”Knäpp” inte skjortan för högt upp bara, du måste få den över huvudet på Barbie. Öppningen behöver vara minst 12,5 cm.

 

UTRUSTNING

Sax
Utrusta dig först med en ordentlig sax. Det är inte helt säkert att den allra minsta saxen är bäst bara för att den är liten. Den behöver också ha kraft att kunna 6018 mönster Sjömansbussarong till Barbieklippa av distinkt. Huvudsaken är att den har en spetsig och smidig udd och skarpa skär. Satsa på en sysax av bra kvalitet.

Knappnålar
Jag har köpt en ask mindre knappnålar av den modellen man använder när man gör tygklädda julkulor. Just när du syr vid halsringningar och andra små utrymmen passar de perfekt. Jag har sådana till försäljning i minipack.

Symaskinsnålar
I de tunnaste tygerna använder du synål 60. De är ganska sköra men fransar inte upp tygerna när du zickzackar dem. Någon gång när flera sömmar på varandra skapar en kulle du ska över kan du behöva en nål av grovlek 80/90. I stretchtyg och stickat använder du alltid en stretchnål annars skär nålen av trådar i tyget och bildar små hål. Grovlek kan vara 60 och någon gång lite grövre.

Tråd
Bomullstråd ser oftast alldeles för klumpig ut. Använd i stället en tunn spunnen syntettråd.

Sporre
För många år sedan gick jag en tillskärarkurs och där gjorde vi alltid mönstren först i liten skala. Via skolan kunde vi inhandla en specialtillverkad sporre för dessa små mönster. Skaftet är likadant som på en vanlig sporre men själva trissan är mycket mindre och spetsarna sitter tätare. Den här är perfekt för Barbieplaggen när du ska markera till exempel fickors placering. Ta kontakt med en verktygsmakare för att beställa en egen sporre.

 

Naturliga Barbiemönster hittar du här!Du är alltid välkommen att ringa eller maila mig för support!

© Öhand Design / Anita Tingskull 2016