När jag hade kommit en bra bit med de två första två hästarna erinrade jag mig om ytterligare en häst jag borde ha någonstans i gömmorna. Denna hade förvarats där fuktig luft förekommer, så den såg verkligen bedrövlig ut. Jag insåg också att den här hästen inte till närmelsevis var lika välgjord som de två tidigare.
Inre stommen är säkert lika stadig som de andra, men sedan hade jag förmodligen bara klätt ytan med några lager silkespapper. Hovarna hade jag knappt lagt någon energi på alls.
Så, det första jag skänker den lilla hästen är två hovar att stå på – till att börja med.

Framifrån syns verkligen vilken mager och insjunken gestalt det är. Du ser att mina nya hovar är lite lunsiga och ojämna här, men när leran har torkat kan du slipa till dem med ett fint sandpapper till riktigt snygga hovformer. Använd 100-150-papper och en liten träbit i pappret så att hovarna får plana sidor.

Öronen är under all kritik – de måste böjas isär och kanske bli större.
Ögonen är bara två spritpenneprickar och det duger ju inte alls. Här ska bli levande ögon!

Här har hästen fått ytterligare två hovar. Jag gjorde dem i det här fallet lösa på varsin ståltrådsstomme som jag sedan surrade fast på respektive ben. Mage har han fått, men huvudet ser fortfarande ganska hopplöst ut.
Notera att jag på den sista bilden har ”tryckt till” hans högra bakknä, som irriterande hängde ut, med hammare och tång. Personligen rättar jag hellre saker så fort de irriterar mig, än att jag kommer på det senare.
Jag har också provmålat hästen med akvarell, som går att bygga vidare på med lera, därför att hela figuren blev alldeles för vit. Till slut såg jag inte formerna som gällde för att kunna jobba vidare.

Sådär ja, nu har hästen fått riktiga ögon. Det svåraste är att hålla fast de små glasögonen innan de så att säga är inmonterade. Möjligen kan man limma en dutt, men jag är så ivrig när jag kommit så här långt. Jag kan helt enkelt inte vänta. Ögonlock görs genom att rulla små spetsiga korvar av lera och bygga upp bit för bit kring ögat. När de torkat håller sig ögat fast på plats. Bry dig inte att det kommer något kladd på ögat, det petar du lätt bort med nageln när leran torkat.
Här har också öronen både vridits rätt och eventuellt byggts på lite.

Svansen var ett problem på denna hästen. Stommen inuti saknade nämligen ståltråd rakt genom hästen, så svansen hade på tidigare häst limmats utanpå. Jag har stuckit ett hål in i kroppen baktill och petat in den skinnklädda ståltråden. Sedan byggt ihop hålet med lera runtomkring.
Min förhoppning är att kanske kunna vattenkamma den här svansen, så att den blir lite rakare.
De ”mörkvita” partierna på bilderna ovan är den lera jag nyligen byggt på med, som inte ännu hunnit torka. Som du ser är det en liten bit i taget som gäller.

 

Här har Kungshästen även fått man och blivit målad med akrylfärg en första gång. Som synes behöver skinnkanten på manen svärtas in och kroppen målas ytterligare en gång för att bli riktigt svartsvart.