Om konstnären Anita Tingskull

posted in: OM ANITA TINGSKULL | 0

Konstnären Anita TingskullAnita Tingskull

Anita Tingskull började måla redan i trettonårsåldern. Då var det olja som lockade. Idag är det nästan uteslutande akvarell som roar henne. Textil design och grafisk form är andra ingredienser i hennes dagliga skapande.

Anita Tingskulls starkaste motiv idag skildrar den karga nordöländska kusten, livfulla inre landskap samt människoporträtt i vardagens miljö. Tekniken här är övervägande flödig akvarell. Därutöver skapar hon sina glada och välkända badande damer. Titt som tätt förstärks hennes skildringar med kortprosa eller lyrik.

Så här berättar Anita Tingskull själv om sitt måleri:

”Jag har fastnat för akvarellens temperament och flöde. Jag målar snabbt och intensivt inifrån. Jag trivs bäst på en filt ute i det gröna; sittande, stående, gående kring det jag skapar. Då har jag flera målningar igång samtidigt och låter färgerna flöda i yviga penseldrag. Jag använder stora grova ark och arbetar med bred pensel, gärna en rejäl fördrivare som egentligen är till för ådring och dekorationsmålning. Jag vrider och vänder på arken och låter färgen rinna. Resultatet blir ofta dramatiskt och är väl en spegling av mina känslor. Regniga och kyliga dagar petar jag med detaljer; sjöbodar, karga och/eller stiliserade landskap eller kanske ett porträtt av något gammalt öländskt original, eller kanske en baddam med doft av sommar. Även då har jag flera målningar igång samtidigt, så att det blir ett jämt flöde för färgen att hinna torka till mellan varven. Här använder jag också förhållandevis grov pensel.”

Länk till bildgalleri