Utställningen ”Original & andra personligheter”

posted in: 2016 | 0

Original och andra Personligheter - en utställning i akvarell av Anita Tingskull, Södvik, Öland”Original & andra personligheter”

Akvarellmåleri av Anita Tingskull
Alices Garage, Smedjegatan 5 i Södvik

Några ryggar, några profiler och några porträtt av kända, okända och kanske till och med ökända personligheter från mestadels norra Öland.

Jag har länge sett fram mot att någon gång kunna möjliggöra denna utställning – och i år blir det verkligen av.

BAKGRUND TILL UTSTÄLLNINGEN
Linköping är en stad med ganska mycket likriktighet bland invånarna vad gäller stil, kläder och kanske till och med sätt att leva, så var det i alla fall när jag växte upp. Ingen som stack ut mot det vanliga.
Som liten var jag ganska mycket hos mina morföräldrar. Min morfar vars starka arbetarhänder luktade pipa och stekfläsk. Och mormors potatisnäsa och hennes knubbiga fingrar med doft av sill.

Framförallt tillbringade jag långa härliga somrar på Öland. Först i Sandbybaden, sedan i Källa. Vi lånade sommarkatt av bonden Pettersson på Kesnäset. Vi köpte potatisen av Gunnar i Munketorp. Vi handlade flundra av Sture och vi köpte bullar av Elin, båda i Sandby. Och njöt av närodlade sommarhallon. Människorna var annorlunda här på Öland. De hade själ och karaktär – precis som mormor och morfar. Det var jag medveten om ganska tidigt.

DEN FÖRSTA ”ORIGINALGUBBEN”
Mina akvareller har jag målat under i huvudsak tre helt skilda perioder. Den första omgången under mitt liv kring Tingskullen i Källa. Den andra vid min flytt till Södvik och den tredje i år, när jag känner mig mer rotad i Södvik.
När vi köpte Tingskullen hamnade vi i en liten by med småskaligt jordbruk, snickeri och fiske. Ivar på Tingskullen var nog först ut av alla jag målat. Det var honom vi köpte gården av 1978. Han flyttade bara en bit bort och kom ofta på besök. Därför lärde jag känna honom lite grann.
På Tingskullen levde också bröderna Aldor och Sture och hunden Malte. De var sådana man hälsade på till vardags.

VÅREN 2016
Mitt måleri utvecklade sig i vår till att mer och mer bli porträtteringar. Perioden fick mig att fullborda ytterligare några verk för min efterlängtade utställning.
Någonstans mitt i skapandet kom jag i språk med mina målningar – de talade till mig.
– Varför måla mig som en gammal gubbe? sa någon. Måla mig i min krafts dagar istället!
Men det kan jag inte. Jag står där jag står. Jag ser det jag ser och skjuter också till det jag personligen minns.
Det här fick mig ändå att fundera. Jag ställde mig frågorna:
Vem är i sin krafts dagar nu? Vilka är centrala figurer i min omgivning?
Mina färskaste målningar blev just svaret på dessa frågor.

MED KÄRLEK MÅLAR JAG MINA PERSONLIGHETER
Jag älskar buskiga ögonbryn, skrattrynkor och olika former på öron.
Och framförallt brunbrända nackar och blåkläder.
”Original & andra Personligheter” är mina egna tolkningar av människor jag mött och möter på min väg genom livet.

Anita Tingskull, konstnär

 

Utställningen visas juli – september 2016

Hjärtligt välkommen